SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

które bialko

  • [...] skuteczność konwencjonalnego leczenia w pewnych rodzajach nowotworów skuteczność jest bardzo duża, w innych znikoma. Jednak od 1 stycznia 2012 r. około 13,7 mln osób, które przeżyły raka, mieszkało w Stanach Zjednoczonych. Do 2022 r. przewiduje się, że ich liczba osiągnie 18 mln: 40% przeżyło ≥ 10 lat, 15% przeżyło ≥ 20 lat po rozpoznaniu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13296 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] „pięć sposobów na świetną sylwetkę”, „idealna forma bez wyrzeczeń”, „amerykańska rewolucja żywieniowa”. Są to całkowicie fikcyjne tytuły, które wymyśliłem (wszelka zbieżność z książkami czy artykułami jest całkowicie przypadkowa). Niedawno trafił do mnie „bestseller”, książka która sprzedała się w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1971 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • [...] - około 10% dobowego wydatku energii. Druga kwestia przedstawia się następująco: aminokwasy budujące białko są bardzo słabym materiałem energetycznym. Zamiast tłuszczów, które są bardzo dobrym źródłem energii, organizm rozbija mięśnie. Proces ten może być wynikiem nadmiernej aktywności katabolicznej spowodowanej zarówno brakiem równowagi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12205 Data: 2019-03-02 15:06:52
  • W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2335 Data: 2019-07-18 09:11:55
  • Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5499 Data: 2020-01-15 07:35:13
  • [...] produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, celulazę). Enzymy i trawienie węglowodanów Do dziś na rynku dostępne są różne preparaty enzymatyczne, które są obecnie stosowane w praktyce klinicznej w leczeniu wielu chorób układu trawiennego. Problem dotyczy np. enzymów trzustki czy rąbka szczoteczkowego jelita cienkiego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1836 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6817 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • [...] odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i dla osób, które nie mają wystarczającego kontaktu ze słońcem. Podsumowanie Czyli witamina K2 ma wpływ na kluczowe parametry zdrowotne związane z odpowiedzią na węglowodany lub białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3293 Data: 2021-04-09 19:42:58
  • [...] i pływanie na 200 m na zaliczenie oraz „brzuszki” (skłony) i bieg 10 x 10 m (wahadłowy) wg norm ogólnie obowiązujących w WP. Z kolei w poradniku występuje bieg na 100 m (którego nie ma na egzaminie), poręcze (których nie ma), wchodzenie po linie (którego nie ma), nie zgadza się też liczba „brzuszków” (80 vs 75). W wytycznych do egzaminu nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4969 Data: 2019-10-17 19:29:34
  • [...] na każdy kilogram masy ciała (grupa wysokich protein) – okazało się zbyt dużą ilością dla aktywnych fizycznie atletów! Nie było różnic pomiędzy ilością białek mięśniowych, które powstawały w organizmie sportowców z grup wysokiej ilości białka (2,4 g na kg m.c.), a grupy średniej ilości białka (1,41 g na kg m.c.). W badaniach Jose Antonio i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10133 Data: 2017-07-03 12:56:43
  • [...] W przeciwieństwie do innych gwiazd kulturystyki, jest skromny i nie robi z siebie celebryty. Jego treningi są legendarne ze względu na ich niezwykłą prostotę, dzięki której z łatwością możesz podążać za swoim celem budując doskonałą sylwetkę. Jeśli zamierzasz systematycznie zwiększać wzrost masy mięśniowej, oto 10 podstawowych zasad Jaya [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27179 Data: 2018-05-08 19:14:17
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6749 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że glukoza podana doustnie powoduje dużo większe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6098 Data: 2019-08-10 12:47:45
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] a większej podaży protein zapewniała większe efekty redukcyjne i zdrowotne, w porównaniu do zwykłej diety o niższej zawartości protein. Dodatkowo otyłe kobiety, które rozpoczęły trening i dietę z wyższym poziomem HOMA (większymi zaburzeniami glikemii) doświadczyły większego obniżenia stężenia glukozy we krwi po diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4188 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 180321 Data: 2017-11-23 08:39:56
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, a niektóre rodzaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28695 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] rola GH oraz IGF-1 w redukcji tkanki tłuszczowej jest znikoma. Ponadto autor nie określił parametrów interwałów ani treningu siłowego. Istnieją liczne przykłady interwałów, które nie mają wpływu ani na testosteron, ani tym bardziej na wyrzut hormonu wzrostu (np. interwały w środowisku tlenowym: naprzemienny marsz oraz trucht, naprzemienne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27493 Data: 2018-02-23 07:32:03
  • [...] Stawy, chrząstki i ścięgna biegacza ulegają sporym przeciążeniom i zwyczajnemu „zużyciu”, często powstają mniejsze i większe stany zapalne, którym towarzyszy ból. Kontuzje, które niestety są czymś powszechnym, można w jakimś stopniu ograniczyć stosując profilaktycznie (kilka razy w roku) kompleksowe preparaty typu Collagen PRO. Ta najbardziej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4051 Data: 2020-06-01 08:15:00
  • [...] proporcje będą w diecie zbilansowanej, low-carb, przy rotacji węglowodanami (w dni treningowe i wolne od aktywności fizycznej), inne w restrykcyjnej diecie VLCKD. Osoby, które stosują dietę niskowęglowodanową, z reguły nie przekraczają podaży 100-150 g węglowodanów dziennie (choć każdy autor inaczej definiuje ilość węglowodanów w takim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8429 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7087 Data: 2019-04-23 08:17:10